З настанням теплої пори року почастішали випадки гострих кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Впродовж тижня 39 запорізьких жителів стали жертвами саме цієї інфекції, це на 22% більше попереднього тижня. Майже половина хворих – діти, інформує ДЗ «Запорізький обласний лабораторний центр» МОЗ України. У 90% випадків запоріжці отруїлися продуктами, зокрема, зі стихійних ринків. Зазвичай, ця інфекція викликана бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються харчовим шляхом (через споживання зараженої їжі, води), під час купання у забруднених водоймах, а також фекально-оральним шляхом (через брудні руки і предмети побуту).
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, нудота, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря! Не займайтеся самолікуванням!
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся правил «безпечної їжі», купайтеся у чистих водоймах, а саме, лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
Пам’ятайте:
- мийте руки перед їжею;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- під час зберігання відокремлюйте сире м’ясо, птицю, рибу та морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;
- бульйон м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
- зберігайте їжу при безпечній температурі (у більшості випадків це низькі температури);
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику (у кожного продукта є свої терміни зберігання);
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
- для пиття використовуйте очищену, кип’ячену або бутильовану воду;
- обирайте свіжі і незіпсовані продукти (контролюйте термін придатності продуктів на упаковці);
- ретельно мийте під проточною водою овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності або з пошкожденою упаковкою чи «бомбажні банки».
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ! БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!
Спеціалісти КУ «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЗОР