Легіонельоз – це небезпечно!

Літня спека йде у наступ! Найближчими днями синоптики прогнозують підвищення температури повітря до 38 градусів. Єдиний порятунок – кондиціонер та прохолодний душ.

Сьогодні в кожному офісі, на кожному підприємстві, в квартирах житлових будинків встановлені побутові кондиціонери, які в літній час рятують від спеки. Під час же літньої відпустки або на вихідні кожен прагне виїхати до водойму. Але потрібно бути пильним, бо є ймовірність виникнення легіонельозу.

Легіонельоз – гостра інфекція, що викликається легіонеллами, вони є звичайними мешканцями прісноводних водойм, але можуть бути і на різних штучних водних об’єктах: душові кабіни, ванни, басейни, системи кондиціонування повітря, водопроводи.

Для того, щоб до організму людини потрапили легіонелли, необхідно вдихнути заражене повітря, в якому знаходяться бактерії. Це може бути потік водного аерозолю: душ, фонтани, повітря з кондиціонеру тощо. Передача патогена може здійснюватися і при контакті з зараженим вологим ґрунтом. В цьому випадку зараження відбувається при роботі в саду або використанні зараженого ґрунту в домашніх умовах (наприклад, для пересадки рослин). Треба зазначити, що людина є біологічним тупиком для збудника. Зараження здорової людини від хворої не було зареєстровано жодного разу.

Інкубаційний період легіонельозу складає в середньому 5-7 днів. Описано цілий ряд клінічних форм прояву цієї інфекції, але найбільш вивчена легіонельозна пневмонія – захворювання, яке виникає при попаданні бактерій в легені людини.

Першими симптомами легіонельозу є головний та м’язовий біль, слабкість, підвищення температури тіла до 39-40 градусів, сильний озноб. На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель з кров’ю і слизом, нудота, блювота і діарея; зміна стану психіки. При м’якій формі хвороби, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м’язовим болем, лихоманкою і підвищенням температури. Такі симптоми зазвичай зникають протягом двох-п’яти днів.

Найнебезпечнішим ускладненням легіонельозу є дихальна недостатність, яка часто призводить до летального результату. Летальність захворювання складає від 5 до 35% та залежить від віку хворого і стану здоров’я.

Треба знати, що існують окремі категорії людей, ризик хвороби у яких набагато вищий. До них відносяться:

– курці, адже куріння пошкоджує легені, а значить, робить людину більш сприйнятливою до всіх видів легеневих інфекцій;

– люди зі слабким імунітетом в результаті ВІЛ/СНІДу або прийому кортикостероїдів і препаратів, які вживаються для запобігання відторгнення органів після трансплантації;

– люди з хронічними захворюваннями, наприклад емфіземою, цукровим діабетом, хворобами нирок і раком;

– літні люди, хвороба легіонерів є проблемою лікарень і будинків престарілих, оскільки люди, що там знаходяться схильні до інфекції і легко уразливі;

– сприятливим фактором для розвитку цієї хвороби може бути і хронічний стрес.

Щоб не допустити розвитку захворювання, необхідно всі побутові кондиціонери утримувати в чистоті, міняти фільтри, проводити періодичні профілактичні огляди, ремонт.

Крім цього медики рекомендують в якості найдієвішого заходу профілактики хвороби легіонерів відмовитися від куріння і алкоголю. Не купатися у водоймах, басейнах сумнівної чистоти або у відверто антисанітарних умовах. Після відвідин басейну або джакузі – прийняти душ з милом. У домашніх умовах треба очищати системи кондиціонування та подачі води в джакузі мінімум раз на рік. Зміцнення імунітету також знижує ризик розвитку легеневих захворювань.

При появі підозрілих симптомів необхідно негайно! звертатися за медичною допомогою. Хвороба легіонерів виліковується антибіотиками. Чим раніше почнеться терапія, тим менша ймовірність отримання серйозних ускладнень або летального результату.

Трохи історії:

Вперше ця хвороба була зареєстрована у США в 1976 році у вигляді спалаху на конгресі колишніх військовослужбовців Американського легіону (звідси і назва – легіонельоз). Людей вразило невідомою хворобою, яка викликала важку пневмонію. Захворіло 220 учасників з майже 4,5 тисячі осіб, які були присутні на конгресі, 34 хворих померли.