Перегрівання

Літо – пора відпочинку та відпусток для дорослих і канікул для дітей. Багато сімей прагнуть на природу: до водойм, в парки, на пляжі. Але іноді люди абсолютно забувають про безпеку свого здоров’я і нехтують засобами захисту від ультрафіолетового опромінення. Дуже часто це призводить до перегрівання організму. Як же убезпечити себе і своїх близьких від перегріву і його наслідків?

Для початку розглянемо що ж таке перегрівання організму, і чим відрізняється тепловий удар від сонячного, які заходи профілактики перегрівання потрібно знати кожному.

Перегрівання – значне підвищення температури тіла під впливом зовнішніх теплових чинників.

Тепловий удар – найбільш важкий вид перегрівання, характеризується підвищенням температури всередині тіла (температури «ядра») до 40ºС і більше, супроводжується порушенням свідомості і вираженими розладами кровообігу та дихання. Виділяють дві форми теплового удару: «класичний», не пов’язаний з фізичною напругою, відбувається при високій температурі навколишнього середовища і часто вражає дітей і людей похилого віку. Тепловий удар, пов’язаний з напругою, спостерігається під час важкого фізичного навантаження в умовах високої температури навколишнього середовища і високої вологості, частіше виникає у людей молодого та середнього віку.

Сонячний удар – різновид теплового удару, при якому крім підвищеної зовнішньої температури на організм людини впливає додатково сонячна багатоспектральна радіація. Особливо велика ймовірність сонячного удару у людей, що працюють в польових умовах, в умовах жаркого клімату або зловживають сонячними ваннами на пляжах, якщо при цьому їх голова і тулуб не захищені від прямих сонячних променів. Сонячний удар може відбутися не тільки під час перебування на сонці, його наслідки можуть проявитися і через кілька годин.

Тепловим і сонячним ударам найбільш схильні діти, підлітки, літні люди, а також особи, що знаходяться в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння. Тепловий удар може виникнути в результаті перебування в приміщенні з високою температурою і вологістю повітря, під час спортивних змагань в умовах жаркого клімату, при інтенсивній фізичній роботі в задушливих, погано вентильованих приміщеннях.

Розвитку теплового удару сприяє теплий одяг, перевтома, недотримання питного режиму. У дітей грудного віку причиною теплового удару може бути укутування в теплі ковдри, перебування в задушливому приміщенні, розташування дитячого ліжечка біля печі або батареї центрального опалення.

Симптоми теплового і сонячного ударів

При перегріванні хворі скаржаться на слабкість, розбитість, швидку стомлюваність, сонливість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, спрагу, нудоту. При огляді виявляються гіперемія шкірних покривів, тахікардія, задишка. Температура тіла підвищується до 40-41ºС. У важких випадках розвивається гіпотонія (зниження артеріального тиску), виникають порушення серцевого ритму, дихання стає поверхневим, аритмічним, рідкісним, спостерігаються психічні розлади (марення, галюцинації, рухове збудження), свідомість порушується (оглушення, сопор, кома), нерідкі судоми. У дітей грудного віку на перший план виступають швидко наростаючі диспепсичні розлади (блювота, пронос), підвищується температура тіла, риси обличчя загострюються, загальний стан швидко погіршується, свідомість порушується, виникають судоми, розвиваються сопор, а потім кома.

Профілактика

З метою запобігання теплового і сонячного ударів рекомендується дотримуватися таких правил:

– в спекотні дні при великій вологості бажаний вихід на відкрите повітря до 10-11 годин ранку, пізніше можливе перебування в зеленій зоні в тіні дерев;

– в жарку пору доби та під палючим сонцем не слід проводити інтенсивні тренування і займатися фізичними виснажливими вправами;

– одяг в жарку погоду повинен бути легким, з бавовняних тканин, наявність головного убору обов’язково;

– втрату рідини слід відновлювати поступово, використовуючи для цієї мети охолоджену мінеральну воду, слабо заварений зелений чай, натуральні розбавлені соки;

– в спеку потрібно обмежити вживання жирної і білкової їжі;

– також необхідно повністю виключити вживання алкоголю та інших психотропних засобів, що впливає на процеси терморегуляції.

Перша допомога потерпілому від перегрівання

При прояві перших симптомів перегрівання слід:

– припинити фізичне навантаження і перемістити потерпілого в більш прохолодну середу;

– укласти пацієнта на спину, якщо є гіпотензія, підняти нижні кінцівки;

– почати поступове охолодження тіла людини, використовуючи фізичні методи (пиття охолоджених рідин, обдування вентилятором повністю роздягненого пацієнта, вологе обгортання, розпорошення на пацієнта води, застосування «охолоджуючих» пакетів у пахвові, пахові області і шию). При форсованому використанні методів фізичного охолодження може виникнути озноб.

У разі прояву більш важких симптомів для надання невідкладної медичної допомоги необхідно викликати бригаду швидкої медичної допомоги. При порушенні свідомості і інших неврологічних проявах пацієнт потребує обстеження, інтенсивному спостереженні і терапії в умовах стаціонару. У більшості випадків при своєчасному наданні невідкладної допомоги та правильному лікуванні прогноз сприятливий.