Профілактика сезонних полінозів

Шановні мешканці Запорізького регіону!

Нагадуємо вам, що наближається період цвітіння амброзії. Пилок цієї рослини у чутливих людей викликає алергічну реакцію, у подальшому може розвинутися бронхіальна астма, а у деяких випадках порушення зі сторони серцево-судинної системи.

Саме полінози є найпоширенішими алергічними захворюваннями, які викликані неадекватною реакцією імунної системи організму на пилок різних рослин – пилкові алергени.

Частими проявами полінозу є: свербіж в носі, слизові виділення з носа, чхання (так званий алергічний риніт), сльозотеча, почервоніння очей (алергічний кон’юнктивіт). У схильних до алергії може раптом початися кашель, утруднення дихання, задишка – це може говорити про початок бронхіальної астми. Іноді можливі алергодерматози, кропив’янка, набряк Квінке та атопічний дерматит.

При появі перших симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря, адже тільки спеціаліст зможе встановити вірний діагноз: алергія це, застуда, вірусна інфекція чи інша хвороба.

За статистичними данними КУ «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЗОР в Запорізькій області у 2018 році було зареєстровано більше 4000 звернень хворих на алергічний риніт та понад 11 000 – на бронхіальну астму. В 2018 році у стаціонарах області було проліковано 1598 дорослих та 640 дітей з бронхіальною астмою, у 2019 році проліковано 1410 дорослих та 638 дітей.

Отже, у сезон цвітіння амброзії медики рекомендують триматися подалі від цієї рослини, а в разі потрапляння пилку в ніс негайно промити водою; пилку амброзії у повітрі найбільше зранку та в суху вітряну погоду, тому, по можливості, уникати перебування у ці часи надворі. Слід також частіше мити підлогу, бо пилок потрапляє до будинку через вікна і стає компонентом домашнього пилу. Тому алергікам потрібно бути акуратними з провітрюванням приміщень, використовуйте очищувачі повітря, не тримайте вдома букетів з сухоцвітів. Після повернення додому переодягніться та прийміть душ.

У період загострення захворювання велике значення має правильне харчування і дієта. Рекомендовано: молоко, некислий сир, ацидофільне молоко, кефір, ряжанка, сметана; каші – рисова, гречана, перлова, ячна і пшоняна; макаронні і хлібобулочні вироби; м’ясо – запечена або відварна курка, нежирна яловичина і тушкована телятина; овочі – капуста, броколі, цвітна капуста, буряк, картопля. огірок і редька; яйця; супи; бобові; чай, слабка кава, мінеральна вода. А ось мед, цукор, халва, цукерки та шоколад; диня, персик і кавун; насіння соняшника і олія; копчені і солодкі продукти, алкоголь є протипоказані при алергії.

Пам’ятайте! Найважливішим заходом для попередження поширення полінозів є механічне видалення «небезпечних» рослин і створення «чистих зон». Отже, тільки разом ми зможемо подолати такого «ворога» як амброзія!