Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування

«Підтримаємо грудне вигодовування разом» – такий лозунг має Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування, який проводиться в перший тиждень серпня.

Грудне вигодовування – це і біологічна функція; і питання охорони здоров’я, як дитини на все її подальше життя, так і матері; і унікальний психологічний та ментальний зв’язок між матір’ю та дитиною. Молоко матері  містить не тільки всі необхідні для дитини поживні речовини в ідеально збалансованому співвідношенні, але й комплекс захисних факторів та біологічно активних речовин.

Відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України, в Запорізькій області активно впроваджується виключно грудне вигодовування. Так, за 2019 рік питома вага новонароджених, які з моменту народження до 6 місяців перебували виключно на грудному вигодовуванні складає 55% (середній показник по Україні – 56%).

Грудне вигодовування дитини необхідно починати протягом першої години після народження і продовжувати до 1 року, а при можливості і довше.

У разі ж виникнення питань, негайно звертайтеся до сімейного лікаря або лікаря-педіатра!

Звертаємо вашу увагу – у зв’язку з ситуацією, яка склалася у світі щодо захворюваності на коронавірус – на сьогоднішній день існують обмежені дані про клінічні прояви пренатальних наслідків коронавірусної хвороби COVID – 19, що розвинулися внаслідок зараження плода під час вагітності та новонародженого в післяпологовому періоді. У немовлят була підтверджена відносно невелика кількість випадків COVID – 19 з легким перебігом захворювання. Всі матері із підтвердженим або підозрілим випадком COVID – 19 з будь — якими симптомами, можуть годувати грудьми, якщо це дозволяє самопочуття.