Профілактика короткозорості

8 серпня відзначається Міжнародний день офтальмології. Це гарний привід напередодні навчального року нагадати батькам, чиї діти з 1 вересня сядуть за парти, як же зберегти їм гостроту зору. За статистичними даними КУ «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЗОР короткозорість (міопія) – це захворювання очей, яке лідирує серед дітей 0-17 років. Стрімке зниження гостроти зору спостерігається у дітей з початку навчання (6-7 років) і до закінчення школи (17-18 років). За 2018 рік, завдяки профілактичним оглядам, у дітей, які йшли до школи, міопія була виявлена у 588 випадках (у 2019 році – 641). У дітей, які вже закінчують школу, кількість випадків міопії зросла: у 2018 році до 15241, у 2019 році – 15445.

Отже, не чекаючи початку навчального року, лікарі-офтальмологи вже зараз рекомендують батькам скласти розклад дня школяра та поступово втілювати його в життя. При цьому треба враховувати час прокидання дитини, у залежності від часу початку занять в школі. Нічний сон 9-12 годин, денний – 1-2. Робота за комп’ютером від 20 хвилин до 2 годин, в залежності від віку, при цьому кожні 20 хвилин фізкульт перерви 5-10 хвилин. Обов’язкові прогулянки на свіжому повітрі не менше 2 годин. У харчуванні перевагу віддавати свіжим овочам та фруктам, кисломолочній продукції, сортам морської жирної риби багатої на омега – 3, а от м’ясо повинно бути нежирним (курка, індичка, яловичина, кролик). Позитивний вплив на гостроту зору надає вживання чорниці, морської капусти, зелені, моркви (з додаванням жиру). Крім того, треба слідкувати за тим, щоб дитина не читала лежачи, у транспорті, а відстань між книжкою або гаджетом і до органу зору повинна бути не менше 30 см. Світло – зліва.

Також офтальмологи рекомендують після зорового навантаження розгрузити очний м’яз нескладною гімнастикою. Часто поморгайте, потім повільно обертайте очні яблука по часовій стрільці та проти неї, далі зліва – вправо, вгору – вниз (так 5 раз); заплющить очі та «помалюйте» вісімки; посидьте хвилину з заплющеними очима – розслабтесь; підійшовши до вікна, подивіться вдалину. Крім цього кожного року треба проходити профілактичні огляди, а у разі необхідності – негайно зверніться до спеціаліста!

Шановні батьки, бережіть очі дітей! Адже саме завдяки їм дитина знайомиться з різнобарвним світом, обираючи собі життєвий шлях.