Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, яке виникає після вживання зараженого палочкою ботулізму та її токсиними продукту та супроводжується гострою інтоксикацією і ураженням центральної нервової системи. Бактерії містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить усього лише 0,3 мкг.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, грибів, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Серед продуктів, які найчастіше викликають ботулізм, окреме місце займає риба.
В Україні випадки ботулізму викликані в основному споживанням в’яленої риби.
У Запорізькій області У 2018 році було виявлено 7 випадків ботулізму, 10 захворівших осіб; у 2019 році виявлено 11 випадків та 16 захворівших осіб; у 2020 році випадків ботулізму не зареєстровано. У всіх випадках захворіли на ботулізм після споживанні в’яленої риби.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникнути уже через 2 години або значно підзіше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Щоби вберегтися від ботулізму необхідно: уникати споживання: в’яленої, сушеної, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та транспортували належним чином, відмовитися, по можливості, від консервування в домашніх умовах м’яса, риби, грибів та зелені, тому що кип’ятіння і стерилізація в домашніх умовах не здатні знищити спори збудника ботулізму, необхідної для цього температури (+ 120 ° С) можна досягти тільки в умовах промислового виробництва; прокип’ятити 30 хв вміст герметично закупореної банки безпосередньо перед вживанням.
Ні в якому разі не можна купувати консервовану продукцію, копчену і в’ялену рибу домашнього виготовлення у випадкових осіб, а також в місцях несанкціонованої торгівлі. Часто саме така продукція викликає смертельні отруєння!
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби!