Боротьба триває, життя перемагає! 15 вересня – Всесвітній день боротьби з лімфомами

Більше одного мільйона осіб у всьому світі живуть із діагнозом лімфома, і у близько тисячі пацієнтів щодня виявляють цю патологію. Останнім часом кожного року діагноз лімфома в Україні чують щонайменше 3,5 тисячі людей. В Україні більше 17 тисяч хворих на лімфоми. В 2013 році в Україні було вперше виявлено 1065 хво­рих на лімфому Ходжкіна та 2252 хворих – на неходжкінські лімфоми. Померло в 2013 році в Україні 326 хворих на лімфому Ходжкіна та 1175 – на неходжкінські лімфоми.

В Україні щороку діагноз лімфома та лімфолейкоз ставлять щонайменше 3,5тис. людей. За даними Національного канцер-реєстру України у 2017р. загальна кількість випадків захворювання досягала 2 182 хворих на неходжкінські лімфоми та 890 – на лімфому Ходжкіна. При цьому 10% випадків захворювання були виявлені випадково під час проходження періодичних медичних оглядів

Терміном “лімфома” в медицині називають групу пухлин, які походять з клітин імунної системи насамперед – з лімфоцитів. Лімфоцити проходять кілька стадій дозрівання, і рак може розвиватися на будь-якій з них (ось чому у лімфом стільки форм).

Первинне вогнище захворювання найчастіше виникає в лімфовузлах або інших органах імунної системи – в селезінці, кістковому мозку. Але оскільки лімфоїдна тканина входить до складу більшості органів людини, злоякісна пухлина може розвиватись практично в будь-якому з них. “Аномальні” лімфоцити переміщуються по організму за допомогою крові і лімфи, тому можуть швидко розповсюджуватись по всіх частинах тіла. За відсутності спеціального лікування хвороба прогресує і, як будь-яке інше злоякісне захворювання, призводить до смерті.

В Україні створена ВГО «Асоціація допомоги інвалідам та пацієнтам з хронічними лімфопроліферативними захво­рюваннями», яка об’єднує хворих на лімфому та лімфолейкоз. Таких пацієнтів з кожним роком, на жаль, стає все більше. На сьогодні їх кількість в Україні сягає 29 тисяч осіб, тому дуже важливо донести до людей інформацію про це захворювання, його симптоми, важливість ранньої діагностики і уважного відповідального ставлення до свого здоров’я. Будь-яке онкологічне захворювання, і лімфома зокрема, є серйозним випробуванням як для хворого, так і для членів його родини. І від того, наскільки якісно, своєчасно і пов­ною мірою отримає лікування пацієнт, залежить тривалість і якість його життя.

         Важливо знати! Лімфома — виліковна. При виявленні захворювання на ранній стадії більшість людей мають всі шанси перемогти хворобу! При виявленні тривожних симптомів (збільшення лімфатичних вузлів, червоні плями на шкірі, кашель/задишка, нічний піт, раптова безпричинна втрата ваги, підвищена температура у вечірній/нічний час, свербіж шкіри, велика стомлюваність) — не відкладайте візит до лікаря!