Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера

«Чума XXI сторіччя» – так називають хворобу Альцгеймера. Саме вересень місяць за ініціативою ВООЗ було визначено Всесвітнім місяцем обізнаності про хворобу Альцгеймера. В світі на неї страждають більше 50 мільйонів людей. Це захворювання є найбільш розповсюдженою формою втрати пам’яті або деменції. Деменція — хронічний прогресуючий синдром, який викликаний захворюваннями головного мозку, з деградацією когнітивних функцій (пам’ять, мислення, мовлення, здатність до орієнтації, контроль над поведінкою, виконання повсякденних функцій) більшою мірою, ніж це притаманно фізіологічному. Це одна з основних причин інвалідності і залежності серед літніх людей у всьому світі. Від неї страждає не окрема людина, але й той, хто здійснює догляд за нею – уся сім’я та суспільство в цілому.

У світі відомо понад 100 форм деменції, найвідомішою з яких є саме хвороба Альцгеймера (50–60% всіх випадків). До основних ознак захворювання належать: втрата пам’яті, труднощі в пошуку (підборі) потрібних слів або розуміння того, що говорить співрозмовник, складність у виконанні рутинних завдань, особистісні зміни і перепади настрою; відбувається старіння мозку зі зниженням когнітивного функціонування, яке зазвичай виходять за межі вікової норми. Зокрема, в середньому у 10–15 % пацієнтів із легкими когнітивними порушеннями (ЛКП) – когнітивна недостатність протягом року може прогресувати до тяжкості деменції.

На сьогоднішній час ліків для радикальної боротьби з цією хворобою не знайдено. Доступні лише методи, які можуть частково скоригувати стан хворого, сповільнити прогресування деменції та пом’якшити симптоми захворювання.

Нажаль, до теперішнього часу невідомо, що спричиняє розвиток деменції, але існують поради для запобігання хворобі. Серед них – здоровий спосіб життя та відмова від шкідливих звичок, вчасне лікування зубів та недопущення хвороб ясен (дослідження показали ймовірну роль бактерій Porphyromonas gingivalis, які викликають хронічне запалення ясен, в розвитку хвороби Альцгеймера), вчасне виявлення та подолання депресії, турбота про здоров’я судин, контроль тиску, зменшення споживання солі та підтримання оптимальної ваги, тренування мозку та розвиток пам’яті; турбота про слух (погіршення слуху може бути передвісником деменції, але слуховий апарат завадить когнітивному погіршенню). Рекомендується також приділяти достатню увагу спілкуванню, адже це – активна розумова діяльність.

Прийнято вважати, що хворобу Альцгеймера діагностують у людей старше 65-ти років, нажаль, останнім часом спостерігається все більше її поширення та «помолодшання» (серед осіб у віці 45–65 років).

Отже, у разі появи одного або більше симптомів у себе чи своїх близьких, необхідно звернутися до сімейного лікаря, якомога раніше.