День безпеки пацієнтів

17 вересня Україна відзначає Міжнародний день безпеки пацієнтів. Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський в 2019 році, він відповідає рішенню 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка ухвалила щорічне відзначення Міжнародного дня безпеки пацієнтів.

Метою Всесвітнього дня безпеки пацієнтів є підвищення обізнаності та залучення громадськості, розширення глобального розуміння з питань забезпечення безпеки пацієнтів. Безпека пацієнтів визнається як один з глобальних пріоритетів в галузі охорона здоров’я.

В 2020 році однією з найсерйозніших проблем і загроз яка постала перед людством визнана пандемія COVID-19. Пандемія загострила проблеми та ризики, з якими медичні працівники стикаються у всьому світі, такі як: інфекції пов’язані з охороною здоров’я, насильство, психологічні та емоційні розлади, хвороби, та навіть смерть.

У зв’язку з цим Всесвітній дня безпеки пацієнтів 2020 р. орієнтований на:

  • розуміння безпеки медичних працівників та її взаємозв’язок з безпекою пацієнтів як пріоритетний напрям;
  • розробка стратегій, програм, заходів для підвищення безпеки медичних працівників і пацієнтів;
  • впровадження заходів, спрямованих на забезпечення безпеки медичних працівників як частини забезпечення безпеки пацієнтів;

В рамках нинішньої боротьби з COVID-19 у всьому світі особливе значення має визнання самовідданої і напруженої роботи медичних працівників!