К О Н Т Р А Ц Е П Ц І Я

Всесвітній день контрацепції, який відзначається 26 вересня кожного року, дає можливість ще раз звернути увагу статевих партнерів на збереження здоров’я та профілактику абортів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі майже половина вагітностей є незаплановані, а 25% – не бажаними та закінчуються абортом. Статистичні дані, подані КУ «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЗОР за три роки, говорять про зменшення кількості абортів у Запорізькій області (2017 – 3912 абортів, 2018 – 3732, 2019 – 3431). Але, треба враховувати той факт, що жіноче населення фертильного віку теж зменшується. На 100 пологів приходиться 30 абортів.

Планування сім’ї (ПС) – це комплекс медико-соціальних заходів, направлених на зниження захворюваності, збереження здоров’я жінок, запобігання небажаної вагітності, забезпечення оптимальних інтервалів між пологами, кількістю дітей у сім’ї; попередження занадто ранніх або пізніх, а також частих пологів; профілактику інфекцій, які передаються статевим шляхом (ІПСШ), у тому числі ВІЛ. Однією зі складових системи ПС є контрацепція – попередження незапланованої вагітності. Надання послуг з ПС, які спрямовані на пацієнтку не лише в момент вибору її першого методу контрацепції, але й протягом всього її репродуктивного життя, дозволяє забезпечити високу якість таких послуг. Потреби щодо планування сім’ї існують протягом всього репродуктивного життя, і часто змінюються зі зміною періодів. Вибір контрацептивів жінкою, найімовірніше, буде змінюватися у різні періоди її життя через те, що вона буде надавати різну перевагу окремим характеристикам методів, а саме ефективності щодо попередження вагітності або ІПСШ, зворотності методу та легкості у використанні. При цьому не повинна порушуватися фізіологія статевого акту і виникати негативні емоції.

Розпочинаючи статеве життя, жінка повинна добре усвідомлювати необхідність такого кроку та акцентувати увагу на те, що організм індивідуальний та особливий. Культура планування сім’ї та статевих відносин формується з розумінням усієї відповідальності та можливих ризиків для здоров’я жінки, партнера та майбутньої дитини.

Сучасна медицина пропонує великий спектр контрацептивів, зручних та ефективних у використанні, це: гормональна контрацепція, внутрішньоматкова (ВМК), бар’єрні методи, термальний метод, хірургічний, посткоїтальна контрацепція.

Проте, серед різноманітності цих методів немає єдиного універсального, адже ефективність насамперед залежить від особливостей організму. Тому, кожна жінка, за допомогою лікаря, повинна підібрати свій варіант оптимального захисту.

Памятайте, підібрати метод контрацепцій допоможе тільки лікар-гінеколог!