12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

Щорічно, 12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією з ініціативи Глобальної коаліції проти дитячої пневмонії. Мета цього дня – активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання.
Пневмонія є однією з найбільш ключових проблем у світовому здоров’ї, від якої у світі помирає одна дитина кожні 20 секунд. За даними ВООЗ, пневмонія є причиною смертей близько 16 % дітей віком до 5 років у всьому світі.
За даними статистики в Запорізькій області у 2019 році в стаціонарах було проліковано з пневмонією 7183 дорослого населення, з яких 196 померло, та 3240 дітей у віці від 0 до 17 років включно, з яких 1 дитина померла. За 9 місяців 2020 року було проліковано 5541 дорослого населення, з яких 160 померло, та проліковано 2237 дітей.
Пневмонія – гостре інфекційне запалення нижніх дихальних шляхів з обов’язковим залученням легеневої тканини (альвеол, бронхів, бронхіол).
Причиною пневмонії є віруси (герпес, грип і парагрип, аденовіруси), бактерії (пневмококи, стафілококи, стрептококи, гемофільна паличка), гриби, які проникають в організм людини переважно повітряно-крапельним шляхом.
До групи ризику по виникненню даного захворювання входять: діти до 5 років; люди у віці старше 65 років; особи з ослабленою імунною системою (хворі на цукровий діабет, СНІД, онкологічні захворювання та ін.); з вродженими вадами бронхо-легеневої системи; з хронічними захворюваннями (бронхіальна астм, хвороби серця, пієлонефрит та ін.); пацієнти, які тривалий час перебувають на постільному режимі; а також особи, які палять і зловживають алкоголем. Крім того, ймовірність виникнення захворювання підвищується при переохолодженні, респіраторних захворюваннях, стресі, перевтомі.
До характерних симптомів пневмонії у дорослих відносять: різкий підйом температури до високих цифр (39ᵒС), неефективність жарознижувальних препаратів; симптоми інтоксикації організму (загальна слабкість, підвищене потовиділення, озноб, зниження апетиту стомлюваність, головний біль), прискорене дихання; задишка; на 3-5 день з’являється сухий кашель, що переходить у вологий, з відділенням мокротиння; больові відчуття в грудній клітці на стороні ураження легеневої тканини, які посилюються під час вдоху.
Пневмонія у дітей проявляється наступними симптомами: підвищення температури тіла (понад 38 ᵒС більше 3-х днів), почастішання ритму дихання (у дітей до 2 міс. – більше 60 дихальних рухів за 1 хвилину, у дітей від 2 до 12 міс. – більше 50, у дітей від року до 3 років – більше 40); виражене загальне нездужання, млявість, сонливість, відсутність апетиту, частий безпричинний плач, втрата інтересу до улюблених занять; симптоми дихальної недостатності – ціаноз носо-губного трикутника, кінчиків пальців, особливо під час плачу, годування.
Заходи попередження розвитку пневмонії у дорослих полягають у виключенні фактора переохолодження, загартовування, санації хронічних вогнищ інфекції в носоглотці, припинення паління і зловживання алкоголем.
У профілактиці пневмоній у дітей велике значення має своєчасна імунізація проти Hib-інфекції (гемофільна паличка), пневмокока, кору і коклюшу; грудне вигодовування протягом перших 6-ти місяців життя дитини та її адекватне і повноцінне харчування в подальшому; систематичне загартовування дитячого організму; недопущення дітей в приміщення або місця де палять.
Якщо у Вас наявні симптоми, які нагадують пневмонію, треба негайно звернутись до лікаря! Самолікування призводить до запізнення діагностики пневмонії та розвитку загрозливих для життя ускладнень. Своєчасний початок лікування від пневмонії є запорукою успішного та швидкого виліковування від цього загрозливого захворювання.
Бажаємо Вам міцного здоров’я!