Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Щороку 14 листопада у світі відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Цей день є нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. На сьогодні в Україні зареєстровано 1 млн. 134 тис. людей, хворих на діабет, з них 181 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін.

За даними КУ «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЗОР за 2019 рік в стаціонарах Запорізької області проліковано 5176 хворих з цукровим діабетом, в тому числі 407 дітей (0-17 років). Померло за рік 18 людей. За 9 місяців 2020 року проліковано 2307 хворих, в тому числі 241 дитина. Померло 22 людини.

Всесвітній день боротьби проти діабету відзначається у день народження канадського вченого Фредеріка Бантінга, який разом зі своїм колегою Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну – ліків, що рятують життя людям, хворим на діабет.

Діабет – це хронічне захворювання, пов’язане з нестачею в організмі власного інсуліну: підшлункова залоза не виробляє цей гормон в достатній кількості або організм не може його ефективно використовувати. Інсулін відповідає за рівень глюкози та основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.

Фактори які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність, ожиріння; хвороби при яких відбувається ураження бета-клітин підшлункової залози (панкреатит, рак підшлункової залози), захворювання інших залоз внутрішньої секреції. Провокуючим фактором у цьому випадку можуть бути: травма, різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, гепатит та інші захворювання, включаючи грип); стрес, вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету); своєчасне і кваліфіковане лікування всіх захворювань сприяє попередженню цукрового діабету. Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.

Розрізняють три типи діабету:

І тип. Організм не виробляє достатньо інсуліну, тож не може переробити цукор, який потрапляє до нього разом із їжею. Для попередження ускладнень хворий приймає інсулін, тож цей тип називають інсулінозалежним. В Україні щоденної інсулінотерапії потребують майже 200 тисяч людей.

ІІ тип. Організм неефективно використовує інсулін. Цей тип здебільшого пов’язують із надмірною вагою і браком фізичних навантажень, але є й фактор генетичної схильності. Хворі на діабет ІІ типу не потребують доз інсуліну, однак приймають ліки, що контролюють рівень глюкози в крові.

Гестаційний або діабет вагітних. Характеризується зміною рівня глюкози в крові вагітної жінки. Зазвичай цей симптом зникає протягом певного часу після пологів, однак його вважають ознакою схильності жінки до цукрового діабету, частіше ІІ типу.

Симптоми діабету: надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, швидка втома, погіршення зору.

В той час як розвиток діабету ІІ типу пояснюють генетикою, надто «сидячим» способом життя і «нездоровим» харчуванням. Причини виникнення діабету І типу досі достеменно невідомі. Як наслідок, запобігти йому неможливо.

Ця хвороба супроводжує людину протягом всього життя, але може не погіршувати його якість, якщо вчасно приймати інсулін, контролювати харчування і вагу. В іншому разі діабет може призвести до ускладнень: розвиток інфаркту та інсульту, ниркової недостатності, утворення виразок на ногах через порушення кровотоку, ураження сітківки очей.

За даними МОЗ майже 3% первинної інвалідності дорослих людей в Україні – це наслідок захворювання на діабет.

Профілактика розвитку діабету ІІ типу – це по суті рекомендації зі здорового способу життя – слідкувати за вагою тіла, приділяти час фізичній активності, відмовлятись від куріння і контролювати раціон.

В Міністерстві охорони здоров’я нагадують, що препарати, яких потребують люди з ІІ типом діабету, входять до програми «Доступні ліки», тож їх можна отримати безоплатно чи з частковою доплатою. Хворі на діабет І типу можуть отримати інсулін безкоштовно або з доплатою, якщо здають аналізи на глікований гемоглобін двічі на рік і за їхніми результатами отримують рецепт у лікаря.

Нагадуємо! При наявності підозри щодо цукрового діабету звертайтеся до сімейного лікаря.