Міжнародний день азбуки Брайля

На сьогоднішній день за статистикою ООН у всьому світі налічується близько 10 мільйонів людей з відсутністю зору. Близько 130 мільйонів людей мають ті чи інші порушення зору.

4 січня 2019 року вперше було відзначено день, присвячений винаходу французького тифлопедагога Луї Брайля.

Рельєфно-крапковий шрифт Брайля досі є основним шрифтом, який використовується незрячими у всьому світі.

Однією з особливостей винаходу є те, що процес читання здійснюється по опуклим точкам, які проколювати треба зі зворотного боку аркуша (справа наліво), а вже читання відбувається стандартно – зліва направо. При читанні точки нумеруються по стовпцях зверху вниз. Відповідно при записі вони йдуть в зворотному порядку.

Отже, азбука Брайля – це тактильна система з’єднання буквених і цифрових символів за допомогою 6 точок, які здатні передати всі букви і цифри, включаючи музичні математичні і наукові знаки. Пізніше були додані ще дві точки, і таку систему стали називати розширеною системою Брайля.

На основі шрифту Брайля можна досягти швидкості читання 150 слів за хвилину, що становить приблизно половину швидкості читання зрячих.

Зараз система французького тифлопедагога пристосована для різних мов – навіть китайського.

Забезпечення рівності в правах грає для людей з обмеженими можливостями величезну роль, а азбука Брайля в цьому напрямку стала одним з найважливіших винаходів і інструментів, що дозволяють реалізовувати людям право на комунікацію, свободу вираження своїх думок і поглядів, переконань, а також доступ до надбань світової культури та наукової спадщини.