Всесвітній день боротьби проти раку

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який проводиться Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За даними ВООЗ, щороку понад 8 мільйонів людей по всьому світі помирають від раку. Нажаль, Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу, адже саме рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Ризик захворюваності – кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка.

У всьому світі найбільша смертність у чоловіків від п’яти видів раку – легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу; у жінок – раку грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки.

За статистичними даними КУ «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЗОР у Запорізькій області перебували на обліку у КНП «Запорізький регіональний протипухлинний центр» ЗОР у 2020 році 51163 особи (у 2019 році – 50524 особи). У 2020 році вперше виявлено злоякісні новоутворення у 5139 осіб (у 2019 році – 6375 осіб). Померло від злоякісних новоутворень в Запорізькому регіоні у 2020 році 2801 мешканець області (у 2019 році – 3098 мешканців).

Рак – це хвороба, викликана неконтрольованим поділом клітин організму. Він викликаний мутаціями – змінами в генах ДНК, котрі спричиняють нестримне ділення клітин. У здоровому організмі потужні генетичні механізми та імунна система регулюють поділ клітин та їхню загибель. Натомість в ураженому – ці механізми порушені та не контролюють належним чином поділ та знищення хворих клітин.

Вченими доведено, що у 90% злоякісних новоутворень причиною є канцерогенні фактори навколишнього середовища і спосіб життя, у 10%  –  генетична схильність. До переліку канцерогенних факторів віднесено тютюнопаління, особливості харчування, інфекційні агенти, промислові канцерогени, іонізуюче  випромінювання, ультрафіолетове випромінювання, вживання алкоголю, забруднення атмосферного повітря, низька фізична активність, тощо.

На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючись елементарних норм здорової поведінки: боротьба з курінням як таким; фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів (папіломи людини, гепатиту В), які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; своєчасна діагностика й увага до власного здоров’я (загальноклінічні аналізи крові, сечі, обстеження грудних залоз, гінекологічне обстеження жінок, у чоловіків – обстеження простати, у пацієнтів  старших 50 років – прямої кишки).

Характерною особливістю онкозахворювань є відсутність симптомів на ранніх стадіях, тому пухлина розвивається тривалий період, іноді 5 і більше років до появи значних клінічних проявів хвороби. Цей факт свідчить про те, що є час для діагностики захворювання на початкових стадіях. Нажаль, у більшості випадків, пацієнти звертаються за допомогою вже у більше пізніх стадіях хвороби.

У Запорізькій області потужним закладом, який надає високоспеціалізовану допомогу онкохворим пацієнтам є КНП «Запорізький регіональний протипухлинний центр» ЗОР. Тут можна пройти сучасну діагностику та отримати високоякісне лікування, підібране індивідуально для кожного пацієнта.

Хіміотерапія (лікування за  допомогою медичних препаратів, які зупиняють  ріст  пухлини) є найбільш  поширеним  методом  лікування  онкологічних захворювань в усьому світі (наприклад, лімфоми). Призначення  хіміотерапії  проводиться  згідно  міжнародних протоколів (ESMO, NCCN)  та у відповідності  з  наказами МОЗ України.

Радіотерапія (променева терапія) – це використання іонізуючого випромінювання для лікування злоякісних новоутворень та деяких непухлинних захворювань. Випромінювання отримується за допомогою спеціальних апаратів: виникає розпад радіоактивних речовин, при цьому відбувається загибель хворих клітин та зупиняється розвиток хвороби. Опромінення для більшості пацієнтів є єдиним методом лікування, який їм підходить. Успіхом променевої терапії вважається повне одужання, крім того сприяє зменшенню больового синдрому, симптомів здавлення здорових органів, зупиняю кровотечу.

У 2020 році завершено наймаштабніший проект в медицині Запорізького регіону – будівництво нового корпусу Блоку дистанційно-променевої терапії для лінійного прискорювача.

Оснащення відділення променевої терапії лінійним прискорювачем дає можливість:забезпечити безперервну роботу апаратів без потреби заміни джерел випромінювання; опромінювати безпосередньо пухлини без руйнування здорових тканин; скоротити термін перебування хворих у стаціонарі та тривалість курсу реабілітації в амбулаторних умовах; опромінювати пухлини органів, які не підлягають променевій терапії на кобальтовому апараті; використовувати функцію радіохірургії, що дуже важливо при лікуванні пухлин мозку; значно покращити якість надання медичної допомоги онкологічним хворим та підвищити результати лікування; знизити ризик інфекційних ускладнень після курсу променевої терапії.

Встановлений лінійний прискорювач дозволяє реалізовувати усі наявні методики променевої терапії, включаючи ротаційну методику арк-терапії з модуляцією за об’ємом. Забезпечуючи проведення радіотерапії з ефективним розподіленням доз опромінення прискорювач надає можливості отримати найвищі результати лікування. Разом з лінійним прискорювачем Elekta Infinity отримали унікальну систему позиціонування С-rad, яка є єдиною в Україні – це еволюція в 4-D лікуванні (спостереження за положенням пацієнта в режимі реального часу перед та під час опромінення, лікуванні із застосуванням синхронізації дихання); високий рівень безпеки та комфорту пацієнта (керування рухом без застосування додаткових доз опромінення, без використання маркерів на тілі пацієнта, аудіо-візуальний супровід).

І все ж таки, деяким пацієнтам необхідне хірургічне втручання – малоінвазивна хірургія є одним з передових напрямів сучасної онкохірургії, який динамічно розвивається. Вана вирішує два рівнозначних завдання: збереження шансів на одужання (віддалені онкологічні результати) та покращення якості життя пацієнта (косметичні та функціональні ­результати після операції). Лапароскопічна хірургія дозволяє прискорити функціональне відновлення, зменшити тривалість перебування у стаціонарі та, відповідно, витрати на лікування пацієнтів. Крім того, у багатьох випадках застосування малоінвазивних методів дає змогу запобігти тяжким ускладненням (наприклад, з приводу раку прямої кишки у пацієнтів чоловічої статі зазвичай зберігаються еректильна функція та сечовипускання). На сьогодні у протипухлинному центрі лапароскопічну хірургію впроваджено майже при всіх злоякісних новоутвореннях органів грудної та черевної порожнин, урологічних, гінекологічних втручань

І все ж таки, пам’ятайте, у 40% всіх випадків раку можна запобігти, змінивши спосіб життя – на здоровий.

Бажаємо Вам міцного здоров’я!