Міжнародний день боротьби з епілепсією

10 лютого відзначається Міжнародний день боротьби з епілепсією в Україні.

В усьому світі на епілепсію страждає близько 50 мільйонів людей, щороку вперше діагностується у 2,4 млн. осіб. В Україні налічується близько 100 тисяч людей з епілепсією, хоча за оцінками фахівців ця цифра є заниженою, оскільки багато випадків є досі недіагностованими.

Епілепсія – (др.греч. «Схоплений, спійманий»; лат. Epilepsia або caduca) – хронічне неврологічне захворювання (хронічний розлад мозку), яке проявляється у схильності організму до раптового виникнення судомних нападів. Інша поширена і загальновживана назва цих раптових нападів – епілептичний напад.

Для захворювання характерні повторювані напади. Вони проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом в будь-якій частині тіла (парціальні судоми) або по всьому тілу (генералізовані судоми), які іноді супроводжуються втратою свідомості і втратою контролю над функціями кишечника або сечового міхура.

Від спокійних та продуманих дій людей, які знаходяться поруч, залежить ступінь травматизації хворого під час нападу. У подальшому – від своєчасності виклику кваліфікованої медичної допомоги, за необхідністю.

Епілептичний напад, навіть якщо він виник не вперше, є досить сильною стресовою ситуацією, як для самого пацієнта, так і для оточуючих (сім’ї, друзів, колег і т.п.).

Хвороба не спадкова. А при правильній соціалізації та лікуванні, життя людини з епілепсією нічим не буде відрізнятися від життя здорових людей. Деякі обмеження все ж є: не можна пірнати, а також небажано літати.

Поради для людей з епілептичним синдромом:

Розкажіть своїм друзям та близьким про те, що у вас епілепсія. Люди, які поруч із вами, повинні розуміти алгоритм дій, аби надати першу допомогу у разі нападу.

Пам’ятайте, що є речі, які провокують напад епілепсії. Найбільш поширеним чинником є яскраве та миготливе світло у випадку світлочутливої рефлексії. Саме тому на концертах та інших масових заходах часто попереджають, аби люди з епілепсією зважали на тригери судомних нападів.

Відвідайте лікаря-невролога, аби провести необхідні аналізи, встановити тип епілепсії, обрати протокол лікування та контролювати свою взаємодію з чинниками епілептичних нападів.

Як надати першу допомогу при епілептичному нападі?

  • Максимально захистіть людину від трав під час нападу.
  • Покладіть на рівну поверхню.
  • Поверніть на бік.
  • Зафіксуйте час початку нападу.
  • Викличте “швидку”, обов’язково повідомте, що відбувається з людиною.
  • Зафіксуйте час закінчення нападу.
  • Не робіть спроб відкрити рот – зуби, як правило, стиснуті.