ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ІМУНІЗАЦІЇ

Щороку в усьому світі проводиться тиждень імунізації, ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Цього року тиждень імунізації відзначають з 24 по 30 квітня і має на меті привернути увагу світової спільноти до важливості колективних дій та відповідальності зі зміцнення громадського імунітету та імунітету кожної людини окремо.

У Європейському регіоні тиждень імунізації проходить під гаслом «Захистимося разом!».

За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті. Разом з тим в світі налічується близько 20 млн невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей, які не мають захисту від потенційно смертельних інфекційних хвороб.

За період з 2000 по 2012 рік протикорова вакцинація призвела до зниження глобальної смертності від кору на 78 %. Але цього все ще не достатньо для подолання захворювання. Крім того, календар щеплень передбачає вакцинацію і від інших потенційно смертельних хвороб таких як туберкульоз, поліомієліт, паротит, краснуха, хіб-інфекція, кашлюк, паротит, дифтерія та правець. Рівень імунізації від цих захворювань в Україні значно менший, ніж від кору, а це означає, що при поширенні інфекції в суспільстві майже половина населення має шанс заразитися.

Також варто нагадати, що завдяки новим і комбінованим вакцинам можна захистити підлітків і дорослих людей від таких хвороб як грип, менінгіт і рак (рак шийки матки і печінки). Щеплені проти грипу хворіють у 10 разів рідше, ніж не вакциновані. Щорічні випадки смерті від грипу зареєстровані у нещеплених осіб.

Підвищити рівень вакцинації населення можна виключно шляхом розуміння кожного члена суспільства наслідків свого рішення. Лише колективна відповідальність може зумовити безпеку для здоров’я тих людей, які мають протипоказання до вакцин.

Саме тому громадські організації, фахівці різних галузей та країн об’єднуються в боротьбі з антивакцинальними настроями. «Зараз у всьому світі проходить вакцинація від COVID-19, сьогодні вона є пріоритетом для держав, що дбають про своїх громадян, Україна — не виняток, — зазначає заступник міністра охорони здоров’я — Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. — Швидка розробка вакцин — це результат добре злагодженої роботи науковців, медиків та урядів. Усі дозволені ВООЗ до екстреного застосування вакцини вже рятують життя людей, формують імунітет та суттєво полегшують перебіг хвороби».

Нагадуємо, що в Україні продовжується вакцинальна кампанія, вакцинують усіх працівників лікарень, бригади швидкої допомоги, а також військових. Наступними будуть вакцинуватися люди віком 80+.