Всесвітній День боротьби з гепатитом

28 липня відзначається Всесвітній День боротьби з гепатитом. Ця дата – нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання.

Гепатит – це запалення печінки. Як правило, викликається вірусною інфекцією. Існує 5 основних вірусів гепатитів: A, B, C, D і E. Гепатит є глобальною проблемою в зв’язку з тягарем хвороби і смерті, з можливістю викликати спалахи і приводити до епідемічного поширення захворювання. Гепатити В і С викликають хронічний перебіг у сотень мільйонів людей, є основною причиною цирозу і раку печінки.

Причиною зараження гепатитами А і Е є вживання забруднених харчових продуктів або води. Гепатити В, С і D передаються парентерально при контакті з інфікованою кров’ю, від матері дитині під час пологів, при сексуальних контактах. Близько 1 мільйона щорічних смертельних випадків обумовлено вірусними гепатитами, кожна третя людина у світі інфікована вірусом гепатиту В, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С. Більшість інфікованих людей не підозрюють про свій статус, адже у них може розвинутися важка або смертельна форма (цироз печінки, рак), і вони можуть інфікувати інших людей. Не дарма гепатит С називають «лагідним вбивцею».

Профілактика гепатитів:

  1. Не вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, а також мити руки після відвідування туалету і перед їжею. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е;
  2. Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:
  • індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті та на виробництві;
  • найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;
  • татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним обладнанням;
  • закривайте будь-які порізи або відкриті рани.
  1. Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація.

Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року

Корисні посилання

Міністерство охорони здоров’я інформує про здійснення у серпні 2021 року інформаційної кампанії на національному рівна та роботу Національної гарячої лінії з питань вірусних гепатитів, що працює за телефоном 0-800-050-3310 щоденно з 9.00 до 18.00.

Бережіть себе та будьте здорові!