УВАГА!!!!! БОТУЛІЗМ. Профілактика.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжа може обсіменятися токсином ботулінуса. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; в’яленою, солоною рибою в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання. Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; з’являється, так звана «сіточка» перед очима;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі.

Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим коротший інкубаційний період,  тим важче перебіг захворювання.

Всі хворі, або з підозрою на захворювання, підлягають терміновій госпіталізації до стаціонару. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (сироватка, імуноглобулін).

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

  • солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
  • консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
  • консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
  • не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
  • не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.