Тютюнопаління – реальна загроза сьогодення!

Міжнародний день відмови від паління відзначають в третій четвер листопада. День виник в 1977 році в США, а заснований ВООЗ як міжнародний в 1988 році. Заходи цього дня присвячені питанням зниження тютюнової залежності.

У 2021 році Міжнародний день відмови від паління припадає на 18 листопада.

Загрози тютюнопаління

Близько 63% всіх смертей на землі відбувається через неінфекційні захворювання. Тютюнопаління в цій страшній статистиці займає стійку позицію лідера.

Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає в організм крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунка. До складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин, у т.ч. аміак, синильна кислота, чадний газ та ін.

Вчені встановили, що куріння – один із основних чинників, які призводять до розвитку раку легень. Захворюваність на рак легень серед курців у 30 разів більша, ніж серед тих, хто не курить.

Стадії тютюнової залежності.

Існує три види тютюнової залежності, виходи з якої потрібно дотримуватися певних правил під час відмови від куріння:

  1. Епізодичне куріння без фізичної залежності. Курець викурює до пів пачки на добу, при цьому не відчуває потребу в перекурі після їжі.
  2. Від 15 до 30 сигарет на добу. У курця вже є потреба в курінні вранці і після їжі. Крім того, на цій стадії організм вже починає страждати від наслідків впливу нікотину.
  3. Від півтори пачки в день. Курець відчуває постійну тягу до сигарет. Вранці виникає сильний кашель, також лікарі можу діагностувати обструктивну хворобу легень.

Як змусити себе кинути палити: дієві способи

Гіпнотичний спосіб.

Цей спосіб передбачає введення людини в гіпноз. Але при цьому є небезпека виникнення психічних відхилень, якщо звернутися не до професіонала.

Фахівці рекомендують максимально уникати ситуацій, в яких ви зазвичай починаєте палити. Наприклад, не ходіть на перекури з колегами. Не йдіть додому після роботи разом з курцями, відмовтеся від походів нічні клуби або інші заклади, якщо знаєте, що вас будуть оточувати люди, що палять.

Позбавтеся від предметів, що нагадують про куріння.

Одне з головних правил – приберіть з поля зору все дратівливі предмети: старі пачки від цигарок, запальнички, мундштуки, попільниці, трубки і т.д. Якщо ж в будинку зберігається резервна пачка, то краще її просто викинути. Якщо є спокуса, то курець обов’язково на нього піддасться.

Як кинути курити в домашніх умовах.

Кинути палити вдома допоможуть фізичні навантаження. Коли хочеться курити, почніть робити легкі вправи, наприклад, присідати або віджиматися. Найкраще купити собі тренажер і в моменти відповідної спокуси починати на ньому заняття, щоб відволіктися від думок про куріння.

Як кинути курити і не набрати вагу.

Однією з найбільш поширених проблем після відмови від куріння є зайва вага. Особливо це стосується людей, які і так по життю мають схильність до повноти.

Тому в процесі розставання з сигаретами доведеться налагодити свій раціон: він повинен бути смачним, корисним, а головне бути помірним по калорійності.

Слід відмовитися від різних шоколадок, цукерок, насіння і інших перекусів. З солодкого віддавайте перевагу фруктам. Замість цукру використовуйте мед.

В цей час варто відмовити від алкоголю і кави. Адже відомо, що ці напої відмінно доповнюються сигаретою.

Варто пам’ятати, що одна викурена сигарета може зруйнувати все, до чого людина так наполегливо прагнула.

Бережіть своє життя, відмовтесь від паління!