Профілактика серцево-судинних хвороб в умовах війни

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності, як в Україні, так і в усьому світі.

Серцево-судинні захворювання це: ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інфаркт, інсульт, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), тиск нижче норми (гіпотонія), ревматична хвороба серця, вроджені вади серця, серцева недостатність тощо.

Найчастіше причиною таких захворювань є наша власна поведінка і шкідливі звички: куріння, брак фізичної активності, нераціональне  харчування та вживання алкоголю, наркотиків тощо. Дотримуючись здорового способу життя – ми зможемо суттєво знизити ризик серцево-судинних хвороб. Дійсно, хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Зараз вся країна перебуває у стані війни, це призводить до постійного стресу, що вкрай негативно позначається на нашому організмі – в першу чергу на серцево-судинній системі.

Треба пам’ятати, що у більшості випадків хворобам серця та судин можна запобігти.

1. Правильне харчування – віддавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити.

2. Дотримання водного балансу організму – у середньому на 80% тіло людини складається із води. Щодня ми втрачаємо велику її кількість із потом, диханням та іншими видільними системами. Для поповнення внутрішніх водних запасів потрібно щодня випивати від 1,5 до 2 л чистої, фільтрованої, не газованої води. При цьому корисніше пити потроху та часто. Обов’язково перед їдою і не раніше, ніж через 1 годину після прийняття їжі.

3. Фізична активність – більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, займатися фізкультурою. У середньому доросла людина повинна щодня ходити пішки на відстань не менше 3 км (не менше 30 хв).

4. Намагатися уникати стресів та вчитися справлятися з ними. У разі необхідності, за рекомендацією сімейного лікаря, приймати заспокійливі засоби.

5. Сон – дає можливість бути працездатним фізично, розумово та емоційно. Тривалі періоди «недосипу» негативно позначаються на якості життя. Втрата лише 4 годин сну знижує реакцію на 45%. Оптимальна тривалість сну дорослої людини 7-8 годин на добу, дітям – не менше 10 годин. Сон повинен бути здоровим: не накопичувати періоди «недосипу», не приймати перед сном алкоголь і продукти, які містять кофеїн, останній прийом їжі за 2-3 години до сну, приберіть усі гаджети зі спальні, максимально ретельно підійдіть до вибору матраца, спати обов’язково потрібно в темряві (вся справа в дуже потрібному для міцного і здорового сну гормоні – мелатонін, він виробляється виключно в темряві, допомагає краще заснути і повноцінно виспатися), а ще – тиша і прохолода (18-21 ° С ).

6. Відмова від куріння та алкоголю.

7. Контроль тиску та рівня глюкози у крові – необхідно контролювати артеріальний тиск і рівень глюкози у крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини становить 120/80 мм рт.ст. Для більшості людей нормальними вважаються всі показники артеріального тиску, які не перевищують 139/89 мм рт.ст. Оптимальний рівень глюкози капілярної крові (при заборі крові з пальця) від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

8. Регулярний медогляд – регулярно відвідуйте свого сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, вчасно проходьте профілактичні скринінги. За необхідності лікар може призначити необхідне обстеження та лікування.

Піклуйтеся про своє серце та судини і вони віддячить вам своєю безперебійною роботою та забезпечать активну життєдіяльність.