Як провести літо «без кишкових пригод»

Ось і настала гарна пора з великою кількістю свіжих овочів і фруктів. Але, загальновідомо, що спекотна погода означає збільшення ризику зараження кишковими інфекціями, оскільки тепло сприяє розмноженню бактерій. Наша область, відноситься до південних регіонів, де відзначається найвища захворюваність гострими кишковими інфекціями по Україні.

Звертаємо Вашу увагу, що виконання простих вимог дозволить провести літо “без кишкових пригод”:

дотримання правил гігієни: перед тим, як почати приготування їжі, завжди  ретельно мийте з милом руки; пильно стежте за чистотою столових приладів та посуду, в якому готуєте їжу; повернувшись додому з ринку – вимийте руки до того, як почнете розкладати продукти в холодильнику;

завжди звертайте увагу на терміни реалізації продукції та умови зберігання: не купуйте продукти, якщо є сумніви в дотриманні правил їх зберігання; ніколи не купуйте продукцію, якщо в приміщенні, де вона виготовляється (намет, ларьок, кіоск) немає проточної води і не створені умови для миття рук; звертайте увагу на стан пакувального матеріалу цілісність упаковки (наявні дефекти, бомбаж, патьоки, пробоїни, наскрізні тріщини, ознаки мікробіологічного псування: пліснявіння, бродіння тощо), зовнішній вигляд тари, наявність етикеток, дотримання температурних умов, на зовнішній вигляд продавця і охайність його робочого місця;

відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами; розміщуючи продукти в холодильнику, уникайте зіткнення готової і сирої продукції;не носіть разом з овочами і сирим м’ясом НЕ загорнутими хліб, сир та інші продукти, які не піддають тепловій обробці; розподіляйте продукти при покупці в окремі пакети;

зберігайте їжу при безпечній температурі:  ні в якому разі не можна вживати в їжу  м’ясні та молочні продукти, якщо вони знаходилися при кімнатній температурі більше двох годин, навіть, якщо смак та зовнішній вигляд продуктів не змінено, вони можуть бути зіпсованими та становити загрозу для здоров’я людини; зберігайте приготовані страви гарячими (600) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

– ретельно готуйте їжу: ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувались щонайменше за 700С; сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим; ретельно підігрівайте приготовлену їжу; кип’ятіть 3-5 хвилин, а не просто доводите до кипіння молоко, придбане на ринку; з сиру, сметани готуйте страви, які піддаються тепловій обробці, купуючи їх особливо в жарку пору року, ви купуєте свідомо «небезпечний» продукт;

використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: пийте тільки кип’ячену або бутельовану воду, для миття посуду використовуйте тільки безпечну в епідемічному відношенні воду; не їжте і не давайте їсти дітям немиті фрукти, овочі, бо на них із землі, з брудних рук потрапляють збудники гострих кишкових інфекцій;  обирайте свіжі та незіпсовані продукти; овочі та фрукти, в тому числі цитрусові і банани вживати тільки після миття їх чистою водою і ошпарювання окропом; в жарку пору скоротіть придбання напівфабрикатів і готових до вживання салатів, особливо заправлених майонезом, сметаною; небезпечні салати з рибою, м’ясом; краще взагалі не вживати «потенційно небезпечні страви» – кремові вироби, холодець, ліверну ковбасу, страви з фаршу.

Головне – здоровим бути – це потрібно всім збагнути!

Бажаємо міцного здоров’я!

ДУ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»