29 травня традиційно у всьому світі відзначається Всесвітній день здорового травлення. За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування і пов’язані з ним порушення роботи органів травлення.
Всесвітня організація гастроентерологів щороку визначає тему Дня, у 2022 році це – «Профілактика колоректального раку: повернення на правильний шлях».
Колоректальний рак – це злоякісне захворювання товстого кишківника та прямої кишки. Цей вид раку є другою провідною причиною смерті від раку у світі. Протягом останнього десятиліття дослідження виявили тривожне зростання захворюваності на колоректальний рак серед молодих людей. По всьому світу відзначається порушення програми скринінгу колоректального раку та недостатність ендоскопічних процедур, що виявляють рак на початку розвитку. На це вплинула пандемія COVID-19 та воєнні дії, які відбуваються зараз на Україні.
Дійсно, через війну в Україні багато людей зараз не в змозі повноцінно піклуватися про своє здоров’я, займатися профілактикою хронічних неінфекційних захворювань. Але, треба розуміти, що хвороби не чекатимуть закінчення війни, вони поступово розвиватимуться і можуть стати додатковою загрозою для здоров’я та життя людини. Треба звертати увагу на симптоми, які специфічні саме у виявленні колоректального раку: кишкові кровотечі, порушення випорожнення, домішки крові у випорожненнях, біль у животі та в області прямої кишки.
Існують фактори ризику колоректального раку:
- вік пацієнта (старше 45-50 років);
- нездорове харчування (мало овочів та фруктів, багато червоного м’яса);
- спадкова схильність;
- наявність аденом товстої кишки, неспецифічного виразкового коліту та інших захворювань кишківника;
- сидячий спосіб життя, стреси;
- шкідливі звички: тютюнокуріння, вживання алкоголю тощо.
Треба пам’ятати, що 70% раку пов’язано з нездоровими харчовими звичками. Та щоб попередити розвиток раку треба дотримуватися Національних рекомендацій щодо здорового харчування.
- овочі (300 г на добу), фрукти і ягоди (300г), бобові (75 г), рослинну олію (70 г),
- рибу (2-3 страви на тиждень), м’ясо (500 г на тиждень), яйця (1-2 на добу),
- цільнозернові продукти (70-90 г на добу), горіхи та насіння (2 ложки),
- нежирну молочну та кисломолочну продукцію (2,5-3 порції на добу).
Рекомендовано обмежити:
- вживання солі (5 г на добу) і цукру (до 50 г на добу),
- вживання солених і жирних оброблених продуктів: готових соусів, консервів, копченого, ковбас, паштетів, їжі швидкого приготування,
- кількість продуктів з трансжирами (промислові кондитерські вироби).
А ще рекомендовано їжу готувати на пару та запікати. Також треба дотримуватися термінів придатності та правил зберігання продуктів.
При перших ознаках порушення травлення, слід звернутися до сімейного лікаря, бережіть своє здоров’я!