14 червня країни світу щорічно відзначають Всесвітній день донора крові. Адже, це вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові та/або її компонентів.
Треба зазначити, що типова вага крові в нашому організмі становить 8% від ваги тіла, а 5% її запасів знаходиться безпосередньо в серці. Від 15 до 20% крові надходять в центральну нервову систему і мозок, 22% – у нирки.
До донації треба підготуватися. Перш за все донор не повинен нашкодити собі. Радимо перевірити чи нема у вас тимчасових чи абсолютних протипоказань.
Абсолютні протипоказання: серцево-судинні захворювання, захворювання центральної нервової системи, патологічна схильність до кровотеч, багаторазові випадки синкопе чи судоми в анамнезі, шлунково-кишкові, сечостатеві, гематологічні, імунологічні, метаболічні, ниркові захворювання чи захворювання дихальної системи, цукровий діабет та інші ендокринні захворювання в разі порушення функції; інфекційні хвороби, злоякісні захворювання; трансмісивна губчаста/спонгіформна енцефалопатія (ТГЕ) (наприклад, хвороба Кройцфельда-Якоба, варіант хвороби Кройцфельда-Якоба); внутрішньовенні або внутрішньом’язові ін’єкції, оперативні втручання з приводу резекції чи ампутації органа (крім апендектомії, холецистектомії); трансплантації органів і тканин.
Якщо у донора виявили хвороби, які не увійшли до попереднього переліку, медичний працівник (лікар-трансфузіолог, лікар-терапевт) приймає рішення про подальші дії та може направити донора на додаткові дослідження та консультації відповідним фахівцям. За результатами консультаційного заключення приймає остаточне рішення.
Є ще важливе питання, що ж заборонено вживати перед донацією?
Склад раціону, уживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:
- копчена, гостра та смажена їжа з численними спеціями – табу за 48 год перед донацією;
- соління;
- молочні продукти, у тому числі йогурти, сир, вершки, масло, яйця:
- горіхи, фініки та банани заборонені;
- буряк рекомендують не вживати впродовж 48 год перед процедурою;
- чорницю варто припинити їсти за 72 год до забору крові;
- ковбасні вироби – сосиска, ковбаса, балик, шинка та інше;
- чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади містять безліч шкідливих синтетичних речовин, які допомагають продуктам довгий час зберігати смак, колір і свіжість (якої в них бути не може, адже це – штучна їжа);
- солодкі магазинні напої містять шкідливі барвники;
- алкоголь, енергетичні напої. Про вживання таких рідин донору слід забути назавжди, але, якщо випили, то слід утримайтеся від донації найближчі 48 год;
- лікарські засоби не вживати впродовж останніх 72-х год:
- у день донації від цигарок доведеться відмовитися. Дихати тютюновим димом також заборонено.
А що дозволяється вживати?
З метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску, порція напою обов’язкова безпосередньо перед дачею крові. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.
Легкий сніданок повинен бути за 2-3 год до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів.
Отже, зі святом, шановні донори!