На сьогоднішній день харчові отруєння не є рідкістю. Практично кожна людина, хоч раз у своєму житті, відчувала на собі його прояви. Тому важливо знати, що робити й чого боятися в разі неприємності. І, звичайно, – як уникнути отруєння в майбутньому.
Харчове отруєння виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.
Які продукти становлять ризик харчового отруєння?
Таких продуктів дуже багато. Кожен продукт при недотриманні термінів або умов зберігання може стати небезпечним. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках.
- рибні продукти;
- сире або недоварене м’ясо або птиця;
- непастеризовані молочні продукти;
- сирі молюски, риба, морепродукти;
- кондитерські вироби;
- немиті фрукти та овочі.
Симптоми харчового отруєння
З’явитися вони можуть як через кілька годин, так і до трьох діб після вживання неякісної їжі або напою.
- різкий підйом температури;
- біль в животі, при чому больові відчуття локалізуються у його верхній частині;
- нудота;
- сильний озноб;
- блювота;
- через кілька годин у хворого починається пронос;
- іноді у хворих спостерігаються помилкові позиви до випорожнення.
Більшість хворих (або постраждалих) на харчове отруєння, до лікарів не звертаються, тому що описані вище ознаки протікають легко, ігноруються. І самі проходять протягом 1-3 днів.
Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна.
Звернутися за невідкладною допомогою необхідно, якщо:
- сильний біль у животі або спазми в животі;
- багаторазові рідкі випороження;
- мають місце темно-бордові чи чорні випорожнення, або в калі значні видимі домішки крові;
- підвищення температури тіла;
- слабкість і втома;
- блювота кров’ю;
- відчуття сильного серцебиття або перебоїв у роботі серця;
- сильне зневоднення;
Зневоднення – дуже серйозний розлад, який при отруєннях виникає внаслідок блювання і проносу. Ще симптомом зневоднення є відсутність сліз, коли людина плаче. Може бути актуальним, у разі, якщо хворіє маленька дитина.
Для корекції легкого зневоднення необхідно пити чисту воду дрібними ковтками, невеликими порціями (щоби не спровокувати блювоту), але часто – кожні 20-30 хвилин. Можна соки з водою, газовані напої без барвників.
Солодка газована вода, кава й чай можуть посилити дефіцит вологи в організмі. Хорошою альтернативою є розчини для пероральної регідратації, у яких містяться солі й електроліти в необхідній людині кількості.
Чи є харчове отруєння серйозним захворюванням?
Так. Головний негативний чинник – зневоднення. Однак небезпеку, крім цього, становлять ще й самі бактерії. Харчове отруєння, яке викликається бактеріями Escherichia coli(E. coli, кишкова паличка), може стати причиною гемолітичного уремічного синдрому (ГУС). ГУС може викликати ниркову недостатність, особливо в людей з ослабленою імунною системою. Харчове отруєння, викликане мікроорганізмами родів сальмонела або шигела може викликати стійке носійство бактерій та викликати явища дисбіозу (дисбактеріозу) кишківника.
Чи можна запобігти або уникнути харчового отруєння?
Кращий спосіб запобігти харчовим отруєнням – це контролювати зберігання й приготування їжі. Слід дотримуватися обережності під час перекусів відмовитися від придбання харчових продуктів в стихійних місцях продажу: спека призводить до швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах та накопичення в них токсинів.
Поради щодо запобігання харчових отруєнь:
- відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать не давайте їх дітям;
- не купляйте продукти «з рук»;
- ретельно мийте фрукти й овочі;
- ретельно мийте обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
- часто мийте руки й посуд;
- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
- якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
- готуйте м’ясо ретельно, витримуючи температурний режим та термін приготування страв;
- не використовуйте розфасовані продукти, термін придатності яких минув;
- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холод;
- не їжте м’які сири в разі слабкого імунітету;
- обдавайте всі фрукти й овочі окропом .
Пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться.
Після перенесеного харчового отруєння та при явищах дисбіозу Ви можете провести обстеження на дисбактеріоз в мікробіологічних лабораторіях ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ».
Бережіть себе і своїх дітей, особливо – у жарку пору року!