Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом

Щорічно 14 листопада проводиться Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом, який було запроваджено Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1991році. 

Основна мета проведення Всесвітнього Дня боротьби з діабетом – це широке інформування населення про основні фактори ризику розвитку захворювання, про прояви цукрового діабету на ранніх стадіях та заходах щодо попередження захворювання. Акція спрямована на те, щоб змусити замислитися всіх людей, а не лише хворих на цукровий діабет, над своїм способом життя та обрати такий стиль поведінки, який допоможе не захворіти, а хворим людям – подолати всі обмеження, пов’язані з захворюванням.

За даними Запорізького обласного інформаційно-аналітичного Центру медичної статистики серед класу хвороб ендокринної системи, розладу харчування, порушення обміну речовин найпоширенішим є цукровий діабет. Всього у 2021р. в закладах охорони здоров’я Запорізької області перебувало на лікуванні з цукровим діабетом 2907 осіб, в т.ч. дітей – 281(9,7%), у 2020р. – 2882, в т.ч. дітей 283 (9,8%), у 2019р. – 5176, в т.ч. дітей 407(7,9%). На жаль, хворіють цукровим діабетом не тільки дорослі, але й діти.

Цукровий діабет – це ендокринне захворювання, при якому виникають розлади вуглеводного обміну. В організмі формується дефіцит гормону інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою, або клітини тіла перестають адекватно реагувати на нього, через що в плазмі крові підвищується рівень глюкози.

Сьогодні немає єдиної думки про те, чому виникає це захворювання, його вважають поліетиологічним. Особливу роль відводять несприятливій спадковості, якщо близькі родичі страждають на діабет.

Крім того, спровокувати хворобу можуть певні фактори, а саме:

нераціональне харчування з надлишком легких вуглеводів, рафінованої їжі, фастфудів (жарені страви швидкого приготування), які містять шкідливі для здоров’я трансжири; зайва вага та схильність до ожиріння, тривалі, хронічні стреси фізичного та психоемоційного плану; ускладнення «дитячих інфекцій», особливо кору, краснухи, вітряної віспи; хронічні запальні процеси та патології підшлункової залози.  

На початковій стадії цукровий діабет практично не має виражених симптомів. Нерідко перші тривожні «дзвіночки» приймають за перевтому, інфекції, наслідки стресів.

Основні ознаки цукрового діабету – це:

постійна сухість в ротовій порожнині, сильна спрага при достатньому чи надмірному споживанні рідини; часте сечовипускання;

сухість шкірних покровів, відчуття сверблячки в ділянці ступнів, ліктів, гомілок;

швидкий набір ваги або різке схуднення;

постійне відчуття голоду за повноцінного харчування; посилення пітливості;

повільне загоєння подряпин, ран на шкірі;

постійна втома, сонливість, зниження працездатності.

В разі постійного прояву таких симптомів та погіршення самопочуття  необхідно звернутися до лікаря. Основа діагностики – це лабораторні обстеження, які виявлятимуть підвищення глюкози у плазмі крові та в сечі.

Для того, щоб зберегти здоров’я та знизити ризик розвитку цукрового діабету, необхідно контролювати свою вагу, регулярно оцінювати показники вуглеводного та ліпідного обміну, проходити медичні обстеження. Харчуйтеся правильно та корисно.В раціоні повинні бути овочі та фрукти, бобові, хліб з борошна грубого помолу, крупи (вівсяна, пшенична, гречка, булгур, пшоно), горіхи та насіння. Ці продукти багаті на складні вуглеводи, які усвоюються в організмі повільно. Виключте цукор та солодощі, які швидко підвищують рівень глюкози в крові та є шкідливими.

Важливою є помірна фізична активність,щодня організовуйте прогулянки. Відмовтесь від шкідливих звичок – тютюнопаління та вживання алкоголю.

Тільки впровадження основних принципів здорового способу життя дозволить запобігти загрозі розвитку та ускладненню діабету.

Бережіть себе, шануйте та цінуйте своє життя!

ДУ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»