Не перевантажуйте систему травлення у новорічну ніч!

Незабаром новий 2023 рік. Хочеться сподіватися, що він принесе спокій та мир Україні. Саме завдяки нашим незламним захисникам та захисницям, які самовіддано відстоюють незалежність країни та оберігають наш спокій, ми зможемо зустріти улюблене свято. Як же отримати задоволення, а не перевантажити систему травлення у новорічну ніч.

На передодні свята їжте низькокалорійну та легку для шлунку їжу. Саме регулярні перекуси – кожні 3-4 години, дають можливість організму переварювати їжу, і у вас з’являються всі шанси не переїсти. Зменшить споживання копченостей і консервів, додайте більше овочевих салатів. М’ясо та рибу краще запекти у духовці. Майонез для «Олів’є» та «Мімози» краще приготувати власноруч або замінити заправкою з сиру, знежиреного йогурту або кефіру з великою кількістю зелені. Також в якості заправки можна використовувати соєвий соус, лимонний сік і яблучний оцет. А ще пам’ятайте: не змішувати складні вуглеводи, білки і жири. Наприклад, м’ясо з’їжте краще з овочами і зеленню, а картоплю – залиште на потім.

Перед першим бокалом шампанського краще щось з’їсти і випити склянку води. Адже, бульбашки газу не тільки викликають голод, але й провокують загострення виразкових хвороб. Спиртні напої дуже калорійні — пам’ятайте про це сідаючи за новорічний стіл. Вони сповільнюють обмін речовин та сприяють збільшенню зайвих кілограмів. Вживання алкоголю разом з соліннями і копченостями призводить до затримки води в організмі – ось вам і плюс два кіло на наступний день. Вживайте алкогольні напої повільно, насолоджуючись смаком: келих сухого вина, «розтягнутий» на годину, нешкідливий для талії і самопочуття.

Не забувайте і про соки. Насамперед про ті, які виробляють в Україні – з наших овочів і фруктів, адже, як стверджують дієтологи, локальні продукти максимально корисні для нашого організму. А ще, ці соки проходять мінімальну теплову обробку і не містять цукру, що дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин і натуральний смак овочів і фруктів. Томатний сік з сіллю добре поєднувати з м’ясними, рибними стравами. Він відмінно засвоюється із зеленню, часником, сиром, горіхами, оливковою олією. Яблучний сік гармонує з десертами – пирогом або солодкою запіканкою. Грушеві або сливові соки подаються до салатів зі свіжих овочів, до випічки.

А ще, дієтологи рекомендують не забувати про продукти з «негативними калоріями». Вони здатні нейтралізувати шкоду розкішного новорічного столу. До таких продуктів можна віднести: лимон, апельсин, грейпфрут, капусту, моркву, селеру, яблука, приправи (перець, орегано, базилік, чебрець). Використовувати їх можна як при приготуванні страв, так і для  перекусів між основними стравами.

Доцільно одразу після їжі випити чашку зеленого чаю без цукру. Це допоможе уникнути застою жирних речовин в організмі та забезпечить швидке спалювання калорій.

І найголовніше: якомога більше часу проводьте у русі, танцюйте, веселіться і спілкуйтеся!

Тихих і мирних Вам свят!