Всесвітній день без тютюну

Щороку близько 8 млн людей у світі та 85 000 українців помирають внаслідок хвороб, спричинених курінням. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Саме одним з важливих факторів ризику серцево-судинних захворювань та передчасної смерті є вживання тютюнових виробів. Тютюнокуріння залишається основною небезпекою для здоров’я та значною мірою сприяє захворюваності та смертності від серцево-судинних хвороб. Треба зазначити, що серцево-судинні захворювання стоять на першому місці серед причин летальності, як у всьому світі, так і в Україні.

Не лише активне куріння, а й пасивне негативно впливає на організм людини. Тютюнокуріння підвищує ризик інфарктів внаслідок пошкодження судинної стінки. Під впливом тютюнового диму формені елементи крові налипають на стінки судин, що надалі зумовлює утворення тромбів. А утворення тромбів в судинах серця чи судинах мозку спричиняє розвиток інфаркту або інсульту.

Тютюнокуріння вдвічі підвищує ризик розвитку стенокардії та інфаркту міокарда, і приблизно в 5 разів – раптової смерті. Тривалий хронічний вплив компонентів тютюнового диму призводить також до ураження артерій та капілярів нижніх кінцівок (ендартеріїт).

Треба зазначити, що у жінок, які курять і застосовують оральні контрацептивні засоби, ризик розвитку інсульту значно вищий у порівнянні з тими, які не курять.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США – куріння може спричинити рак, а потім блокувати організм у боротьбі з ним: хімічні сполуки в сигаретному димі можуть послабити імунну систему людини, ускладнити знищення ракових клітин. Коли це відбувається, ракові клітини продовжують рости і не зупиняються.

Тобто, хімічні сполуки в сигаретному димі можуть пошкодити або змінити ДНК клітини. В наслідок чого, клітина не може нормально функціонувати та розвиватися — і це спричиняє появу ракової пухлини. Дослідження чітко пов’язали пошкодження клітин із впливом сигаретного диму на появу онкологічного захворювання. 

Окрім раку куріння може призводити до захворювань дихальних шляхів, остеопорозу, катаракти або й сліпоти, пародонтозу, безпліддя та імпотенції. Отже, тільки повна відмова від куріння — найкраще, що ми можемо вдіяти для нашого організму. 

На підставі вище зазначеного та враховуючи увесь негативний вплив тютюну на організм людини Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1987 році 31 травня визначене Всесвітнім днем без тютюну (у подальшому щорічно). В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції, спрямовані інформувати населення про небезпеку тютюну і його негативний вплив на здоров’я, спрямовані на зниження захворюваності і смертності, що спричинені вживанням тютюну.

Бережіть своє здоровя, адже його дуже легко втратити, ніж відновити!