Всесвітній день донора крові

Повномасштабне вторгнення російської армії в Україну докорінно змінило все наше життя. Незважаючи на всі жахіття, ми демонструємо справжні дива єдності, хоробрості, незламності. Наші захисники дивують увесь світ своїм завзяттям та бойовою майстерністю, а ми — гідно віддячуємо їм своєю підтримкою.

Щодня до лікарень прибувають нові поранені бійці, ми їм можемо допомогти, здавши кров, котра рятує життя. Потреба в донорській крові лишатиметься стабільно високою аж до перемоги, і ми можемо зробити свій вклад у цю перемогу. Донорської крові потребують і цивільні, які постраждали від воєнних дій. Війна не скасувала і планових ургентних операції, онкологічних захворювань, ускладнених пологів.

Отже, щорічно 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. Цей міжнародний день заснований у травні 2005 року, в ході 58-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я. Дата була обрана у честь дня народження Карла Ландштейнера (14.06.1868), австрійського лікаря, імунолога, який отримав у 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Мета цього дня – вшанування почесних донорів та стимулювання добровільного безоплатного донорства крові.

Перше успішне переливання крові було проведено у 1881 році англійським акушером-гінекологом Джеймсом Бланделлом. Це врятувало життя жінки, у якої виникла післяпологова кровотеча.

Донорство крові є важливою частиною системи охорони здоров’я кожної країни.

Донорська кров, її компоненти і препарати вкрай необхідні:

  • пологовим будинкам — для компенсації крововтрат породіль під час складних пологів;
  • військовим шпиталям — кров постійно потрібна хлопцям і дівчатам, які захищають нас;
  • хірургічним відділенням — переливання компонентів крові є невід’ємною складовою хірургічних операцій;
  • опіковим центрам — потрібні постійні трансфузії плазми як основної рідини, що допомагає відновитися після опіків різного ступеня;
  • онкологічним відділенням — дитина, яка лікується від онкозахворювання, потребує близько 40 донорів протягом всього лікування;

Кров та її компоненти потрібні:

  • пацієнтам, які мають захворювання крові (анемія, гемофілія та інші);
  • людям із хронічними недугами, для яких компоненти крові є життєво необхідними;
  • жертвам серйозних аварій, нещасних випадків, стихійних лих тощо.

Донором може бути будь-яка людина, яка є дієздатним громадянином України та досягла повноліття. Треба пройти медичне обстеження, щоб переконатись у відсутності протипоказань. Важливо пам’ятати, що взяття крові не має нашкодити донору, встановлені також межі допустимої ваги людини.

Протипоказання:

  1. абсолютні протипоказання – серцево-судинні захворювання, захворювання центральної нервової системи, патологічна схильність до кровотеч, багаторазові випадки синкопе чи судоми в анамнезі; шлунково-кишкові, сечостатеві, гематологічні, імунологічні, метаболічні, ниркові захворювання чи захворювання дихальної системи; цукровий діабет та інші ендокринні захворювання в разі порушення функції; інфекційні хвороби, гепатити, ВІЛ/СНІД; злоякісні захворювання, внутрішньовенні або внутрішньом’язові ін’єкції у даний час; реципієнти ксенотрансплантатів; особи з ризикованою сексуальною поведінкою; оперативні втручання з приводу резекції чи ампутації органа (крім апендектомії, холецистектомії), трансплантації органів і тканин тощо;
  2. тимчасові протипоказання – інфекційні захворювання (2 тижні після дати повного клінічного одужання, а деякі і навіть через 2 роки після дати повного одужання); ризик отримання трансфузійно-трансмісивних інфекцій (різні медичні маніпуляції, татуювання, пірсинг тощо); вакцинація, вагітність, оперативні втручання, стоматологічне лікування, вживання деяких ліків, відсторонення у випадку певних епідеміологічних ситуацій.

Існують міфи про донорство крові:

№ 1: донорство крові — це небезпечно

Абсолютно безпечна та життєво необхідна процедура. В усьому світі мільйони громадян здають кров без зайвих закликів та прохань. Для взяття крові використовують лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора.

№ 2: є потреба лише в рідкісних видах крові

Потреба у крові — як рідкісних, так і поширених груп, — є завжди. Якщо ви здаєте кров не конкретному реципієнту, то вона потрапляє в загальний банк крові та використовується в ситуаціях, коли реципієнту потрібне негайне переливання крові. Причому, чим популярніша група крові, тим більше її потрібно, адже більше людей потребують саме такої групи крові.

№ 3: донорство — це страшно, боляче і довго

Єдиним неприємним моментом протягом всієї процедури є укол голкою, що навряд чи можна назвати страшним і болючим. Донація крові триває не більше 10 хвилин.

№ 4: я постійно чую, що хтось здає кров, не бачу сенсу йти самому

Статистика говорить, що лише 5% тих, хто не має протипоказань стосовно донорства (а це близько 60% населення планети), насправді стають донорами крові.

№ 5: у мене візьмуть забагато крові, що призведе до погіршення здоров’я

В організмі дорослої людини є близько 5,6 л крові, за один раз забирають 450–470 мл — замало, щоб нашкодити. Організм історично звик до втрати незначної частини крові внаслідок травм і складних природних умов, тому швидке відновлення закладено в нас біологічно.

№ 6: я приймаю протизаплідні таблетки, тому мені не можна здавати кров

Якщо ви приймаєте їх з метою контрацепції, а не лікування, — ви можете бути донором.

№ 7: я не знаю свою групу крові, тож у мене не візьмуть кров

У центрі крові вам визначать групу крові та навіть здійснять медогляд.

У разі, якщо ви вирішили стати донором, необхідно декілька днів дотримуватися спеціальної дієти: 48 годин не можна вживати копчену, гостру та смажену їжу, ковбаси, буряк та соління, треба відмовитися від яєць та молочних продуктів (йогурт, сир, вершки, масла), горіхів, фініків, чорниці, бананів, чіпсів, соусів, фастфудів, снеків. Знайте, вживання навіть невеликої кількості жирів та тваринних білків може вплинути на склад та якість крові.  Алкоголь, енергетики та куріння – табу. Дозволяється їсти рибу та відварене м’ясо нежирних сортів. У день здачі крові необхідно поснідати – за пару годин до здачі крові: варені крупи або макарони без масла, галетне печиво, сушки та хліб можна вживати як перекус. Безпосередньо перед процедурою треба випити води, солодкого чаю або компоту із сухофруктів – це допоможе організму впоратися зі зміною артеріального тиску під час донації.

Всесвітній день донора крові – це вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові та / або її компонентів.